Ontdek de nieuwe functionaliteit van UO 10.80: nieuwe opzet lijsten

Binnenkort komt er weer een nieuwe release aan voor UO. In UO 10.80 hebben we ons volledig gericht op de editable lijsten, die we hebben verbeterd.

De editable lijsten zitten al een aantal jaren in de stromingsprogramma’s. Deze zijn toentertijd ingebouwd, zodat je eenvoudig de omschrijving of andere kleine eigenschappen in de lijsten kan aanpassen. Vanwege beperkingen vanuit Windows moesten de lijsten in blokken worden ingedeeld, wat betekent dat de scrollfunctie ontbrak en je telkens naar een volgend blok moet gaan.

De oude lijsten, waarin de scrollbar goed werkte, zijn in vernieuwde en verbeterde vorm teruggebracht. De blokken zijn verdwenen en je kunt nu eenvoudig naar beneden scrollen. Onder de lijst bevindt zicht een invoerscherm van het geselecteerde item in de lijst. Zodra je iets aanpast, zal dit in de lijst ook worden aangepast.

Oude scherm

Nieuwe scherm

Hoe werkt een editable lijst?

Wanneer je een nieuw project opent, is het invoerscherm nog niet aanwezig. Wanneer je een leiding tekent, verschijnt het invoerscherm, tegelijk met selectie in de lijst. Heb je een net getekend, dan kun je naar het invoerschermpje gaan om bijvoorbeeld de lengte aanpassen. Met <PgUp> of <PgDwn> kun je naar de volgende leiding, terwijl je in hetzelfde invoerveld blijft. De lengte zal in de lijst gelijk aangepast worden. Met de pijltjes kun je gewoon door de invoervelden lopen.

Bij alle overige invoeronderdelen, zoals roosters, staan alleen de meest noodzakelijke items in het invoerscherm onder de lijsten. Maak je via de <+> eerst een rooster aan, dan verschijnt een PopUp scherm met alle invoeritems, die je dan in kunt voeren. In de PopUp kun je ook databank handelingen doen en andere roosters toevoegen. Na het sluiten wordt de lijst weer helemaal up-to-date gemaakt en kun je ook gebruik maken van het invoerscherm onder de lijst.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie over de editable lijsten? Neem dan contact met ons op.

Gerelateerde artikelen

17 november 2021
4 vragen over het maatwerkadvies

Bij Vabi krijgen we veel vragen over het maatwerkadvies in Vabi EPA. Het maatwerkadviesrapport werd en wordt veel gebruikt door onze klanten. Op dit...

17 november 2021
Installatie gebruiken in meerdere rekenzones

Het is mogelijk dat een rekenzone de gekoppelde installatie, of onderdelen daarvan, deelt met andere rekenzones. Dit kan handig zijn wanneer er bijvoorbeeld maar...

17 november 2021
Appartementencomplex invullen van nieuwbouwvergunning tot oplevering

Met de invoering van de NTA 8800 is er nogal wat veranderd voor de aanvraag van een omgevingsvergunning van een appartementencomplex. Nieuwe eisen, nieuwe...