3 tips om draagvlak voor beleid te vergroten

beleid

Delft, 20 oktober 2016 – De onderbouwing van een complexstrategie is voor woonconsulenten, verkoopmedewerkers, opzichters en andere medewerkers van de operationele afdelingen niet altijd even duidelijk. Regelmatig hoor je als assetmanager dan ook: “waarom eigenlijk dit complex?”.

beleidspresentatie

Het maken van een optelsom van alle afzonderlijke complexstrategieën en het toetsen van deze strategieën aan de portefeuilledoelstellingen is geen gemakkelijke klus is. Elke assetmanager kan dat beamen. Vaak moeten er compromissen worden gesloten op het gebied van verhuur, verkoop, investeringen en onderhoud om de portefeuilledoelstellingen zo goed mogelijk te behalen.

Hoewel bij nieuwe inzichten een discussie over de voorgenomen complexstrategie zeer waardevol kan zijn, wil je voorkomen dat door dergelijke vragen de integrale afweging – waarin het assetmanagementproces voorziet – wordt overgeslagen en beleidskeuzes in de waan van de dag worden bijgesteld. En ook is het zonde van de tijd om discussies die tijdens het proces om tot de complexstrategieën te komen zijn gevoerd later met individuele personen weer opnieuw te voeren.

Draagvlak voor beleid

Een breed draagvlak voor het beleid voorkomt dergelijke discussies. Uiteraard krijgt je dat door medewerkers van de operationele afdelingen te betrekken in het assetmanagementproces. Maar er zijn ook andere maatregelen die je als assetmanager kunt nemen om het draagvlak voor het beleid te vergroten. wij adviseren daarom:

  1. Communiceer het beleid en de prestatie-indicatoren die gebuikt zijn om tot het beleid te komen breed in de organisatie
  2. Onderbouw de beleidskeuzes
  3. Leg opmerkingen van medewerkers vast en geef aan wat ermee gedaan is

Onze ervaring is dat deze maatregelen het draagvlak voor het beleid vergroten, bijdragen aan de integraliteit van het beleid en het opnieuw voeren van oude discussies voorkomt.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over assetmanagement of heeft u hier vragen over? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag verder.

Gerelateerde artikelen

29 juni 2020
Zo lever je je gegevens aan voor de Aedes benchmark Duurzaamheid en Technische Woningkwaliteit (SHAERE)

Sinds 1 juni kun je de gegevens voor de Aedes Benchmark Duurzaamheid en Technische Woningkwaliteit weer aanleveren. Dit kan nog tot 31 juli a.s....

02 juni 2020
Conversie NTA 8800: in 4 stappen van EI naar EP

Over een half jaar berekenen we de energieprestatie van een gebouw met behulp van de NTA 8800. We gaan dan van over van EI...

31 maart 2020
4 tips om nu al rekening te houden met de NTA 8800

Op 1 januari 2021 gaat de NTA 8800 in. Hoewel dit nog ver weg lijkt, komt voor iedereen de voorbereiding hierop steeds dichterbij. Veel...