De datagedreven corporatie: Welke rol speel jij daarin?

Delft, 13 september 2018 – Vastgoeddata op orde is een belangrijk thema bij steeds meer woningcorporaties. Kwalitatief goede vastgoeddata worden steeds belangrijker in het beheerproces. De hele sector wil meer datagedreven werken. Maar ben je als corporatie hier van de ene op de andere dag klaar voor? Elke persoon heeft immers een andere houding tegenover ‘data’.

De verschillende houdingen tegenover data kun je in vier datapersoonlijkheden vertalen: de data pionier, de data gevorderde, de data beginner en de data twijfelaar. In welke datapersoonlijkheid herken jij je het meest? We lichten ze hieronder toe.

De data pionier

Data is je tweede taal en je beheerst deze uitstekend. Je weet niet alleen heel goed welke interne en externe data er zijn en welke je wilt hebben, je bent ook goed op de hoogte van de mogelijkheden van digitalisering en hoe je waarde kunt creëren met data. Jij zorgt met je dataexpertise dat je organisatie de weg naar ‘datagedreven werken’ uitstekend kan bewandelen.

Jouw missie: Je weet als geen ander welke waardevolle inzichten je uit data krijgt, of juist niet door het ontbreken van bepaalde data. Als het om data gaat ben je een soort mentor voor de rest van de organisatie. Door je kennis en inzichten te delen wordt de rest van de organisatie enthousiast. Zorg ervoor dat je kennis steeds up-to-date blijft en blijf op de hoogte van de nieuwe ontwikkelingen rondom vastgoed informatievoorzieningen zoals BIM Made Easy.  

De data gevorderde

Werken met data is voor jou een gewoonte. Er zijn maar weinig mensen die de (interne) systemen zo goed kennen als jij, en je weet precies welke bron welke data bevat. Je maakt zonder problemen exports uit systemen en combineert met gemak Excel sheets, zodat je collega’s weer met de gewenste data verder kunnen. Je bent een belangrijke dataschakel en weet hierdoor goed welke vragen er leven binnen de organisatie.

Jouw missie: Soms worden alle vragen over data die aan je gesteld worden iets te overweldigend. Herhaling en maatwerk mogen best wat minder. Denk mee in een duurzame en toepasbare oplossing die geschikt is voor het dagelijkse werk van jouw collega’s. Zorg ervoor dat de generieke vragen een centrale plek krijgen en het zelfstandig gebruik van data gestimuleerd wordt. Benut daarnaast de digitale mogelijkheden rondom data kwaliteitsborging en -verbetering, zodat je ook ruimte creëert voor jezelf om nieuwe dingen rondom data te leren en toe te passen. Kijk hiervoor eens naar Vabi Vastgoeddata en kijk hoe dit je kan helpen met je missie.

De data beginner

Je begrijpt dat data de nieuwe assets van de organisatie zijn. Je snapt heel goed dat data steeds belangrijker worden. Je bent enthousiast over alle spannende dingen die mogelijk zijn met data en je wilt zelf ook meer met data gaan doen. Tot nog toe beperk je je vaak tot je eigen deel van het systeem en proces, maar je bent ook weleens benieuwd naar het integrale inzicht rondom data, welke data er nog meer zijn en hoe je die kunt inzetten om je eigen domein te versterken.

Jouw missie: Zelf data uit verschillende systemen halen waar je niet dagelijks mee werkt wordt lastig. Een goed ingericht, centraal systeem waar de gebruikte definities bekend zijn is voor jou de ideale basis. Een goede eerste bijdrage in de datarevolutie is voor jou het uitfilteren en melding maken van inconsistente data in het systeem ten opzichte van je eigen data die je goed kent. Neem geen genoegen met de huidige stand van zaken, maar ga proactief aan de slag met de nieuwe data die nu toegankelijk zijn. Vraag jezelf af of deze data ingezet kunnen worden om huidige processen beter en efficiënter te maken.

De data twijfelaar

 

Ook jij bent in het verleden wel eens uitgegaan van data in systemen, maar de betrouwbaarheid ervan liet te wensen over. Sindsdien vertrouw je meer op je eigen data die je lokaal bewaart of eigen kennis in het hoofd dan de data in systemen. Niet geheel onterecht, maar je merkt nu wel dat steeds meer collega’s een beroep doen op je data en je kennis. In verschillende processen waar je geen zicht op hebt spelen de data die bij jou vandaan komen een belangrijke rol.

Jouw missie: In dit moderne digitale tijdperk kun je er niet meer omheen dat meer mensen sneller en directer via data willen communiceren, en dit kan niet zonder jouw deelname. Heb je er een beeld van hoeveel processen eigenlijk afhankelijk zijn van jouw data en waarom het belangrijk is om je data centraal toegankelijk te maken? Lees ons e-book vastgoeddata op orde eens: wij hebben voor je in kaart gebracht welke informatiebehoefte bij welke processen hoort. Pak je rol en maak eenduidige afspraken over de data-aanlevering voor de rest van de organisatie en maak je twijfels uit het verleden kenbaar zodat de organisatie daar van kan leren. Begin vandaag nog met data als gemeengoed te accepteren.

 

Een slimme corporatie weet de juiste middelen in te zetten om met de verschillende  datapersoonlijkheden om te gaan en de groei van hun datamindset te stimuleren. Want: hoe meer mensen de taal van data vloeiend beheersen, hoe meer datagedreven een organisatie kan opereren.

Wil je weten hoe datagedreven jij en je collega’s bij elkaar zijn? Bekijk dan eens deze quiz. Hier kun je testen welke datapersoonlijkheden jullie zijn.

Meer informatie

Wil je ook aan de slag met het op orde brengen van vastgoeddata of wil je meer informatie over? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

30 april 2021
Standaardwaarden voor woningisolatie: het nieuwe sturingsmiddel

Op 18 maart jl. heeft Demissionair Minister Ollongren een nieuw sturingsmiddel voor verduurzaming van woningen geïntroduceerd: de Standaardwaarden. Dit is één van de afspraken...

29 april 2021
Snel je NTA 8800 labels digitaal opnemen met Movin U

Wil jij je NTA 8800 labels digitaal opnemen? Met de oplossing van onze partner Movin’U Neem je alle benodigde gegevens met een handige app digitaal op locatie...

20 april 2021
Circulatieleiding tekenen: verder uitgelegd

In het nieuwsartikel ‘Waar kan ik op letten bij het tekenen van een circulatieleiding?’ werd in het kort uitgelegd hoe circulatie van tapwater aangesloten...