3 redenen waarom corporaties aan de slag gaan met vastgoeddata

Delft, 30 januari 2018 – Het op orde krijgen van vastgoeddata, veel corporaties zijn er mee bezig of gaan ermee aan de slag. Maar wat drijft corporaties om hier juist nu mee te starten? Wij zetten drie redenen op een rij, en geven meteen een aantal tips waar je op moet letten.

1. Weg met de Excellijstjes!

Met stip op één staat het centraliseren van vastgoeddata zodat iedereen binnen de organisatie weet waar bepaalde informatie te vinden is. Dit scheelt enorm veel tijd en frustratie bij het zoeken naar de juiste gegevens. Dus geen losse Excellijstjes meer waarvan je niet met zekerheid kunt zeggen hoe actueel en betrouwbaar de informatie is.

Tip: Stel iemand binnen de organisatie verantwoordelijk voor het verzamelen en beschikbaar stellen van de data. Gebruik daarnaast het E-book: “vastgoeddata meer dan een inhaalrace” als leidraad om vast te stellen welke data in de praktijk echt van belang is en sla geen data op die je niet nodig hebt.

2. Een BIM-concept voor vastgoedbeheer

De omarming van BIM voor vastgoedbeheer is een interessante ontwikkeling in de corporatiesector. BIM is niet alleen meer voor nieuwbouw, is niet meer onbetaalbaar en zeker niet moeilijk. Er zijn meerder toepassingen denkbaar. Van het bepalen van oppervlakten en hoeveelheden voor de MJOB tot het genereren van automatisch plattegronden en NEN2580 rapportages.

Tip: ga niet te gedetailleerd BIMmen. Bekijk goed waar je BIM voor wilt inzetten en bepaal aan de hand daarvan het detailniveau. Stel jezelf ook de vraag of je de gehele woningvoorraad in één keer wilt omzetten in BIM of dat je dat doet bij mutatie en zo geleidelijk werkt naar het volledige bezit in 3D.

3. De NEN2580

De oppervlaktebepaling volgens de NEN2580 mag zeker niet in dit lijstje ontbreken. We moeten eraan geloven dit jaar. Het zal wat extra werk kosten om dit voor elkaar te krijgen, maar gelukkig zijn er methoden om de vierkante meters voor de marktwaarde op een slimme manier te achterhalen. We noemden het net al even bij de toepassingen van BIM.

Tip: Combineer slim. Heb je bijvoorbeeld nieuwe opnames voor Energie-Indexen gepland staan? Combineer dit dan met het achterhalen van de gebruiksoppervlakte conform NEN2580 en bijvoorbeeld het actualiseren van plattegronden.

Leer van andere corporaties

Wil je weten hoe andere corporaties hiermee bezig zijn? Lees dan de verhalen van Nenad (assetmanager bij HEEMwonen) en Paul (data-analist bij Woningbelang) en laat je inspireren door hun aanpak.

Wil je zelf aan de slag met het op orde krijgen van vastgoeddata? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.

Gerelateerde artikelen

17 januari 2022
Warmteverlies & Koellast training dinsdag 25 januari 2022

Voor wie is deze training nuttig? Beschik jij over basiskennis van Vabi Elements dan is de training Warmteverlies & Koellast wellicht iets voor jou....

17 januari 2022
Maak kennis met de verbeterde versie van Vabi Assets Energie tijdens de Updatetraining op donderdag 20 januari.

Verbeter je energieprestatie berekening kwaliteiten Tijdens de updatetraining wandelen we je door de nieuwste alsook verbeterde functionaliteiten van de software. Met behulp van de...

07 januari 2022
Leer de belangrijkste functionaliteiten kennen van Vabi EPA en maak je werk als EP-adviseur nog makkelijker.

Updatetraining Vabi EPA 13 januari We vinden het belangrijk dat gebruikers van Vabi EPA goed overweg kunnen met onze rekensoftware. De rekensoftware van Vabi...