“Zoals wij vastgoeddata beheren, zo doet nog niemand het” | Rhenam Wonen

Klanten delen graag hun ervaringen met jou. Ontdek waarom Vabi gekozen wordt én hoe het gebruikt wordt.

Al twintig jaar heeft Gert-Jan Wennink de ontwikkelingen bij Rhenam Wonen meegemaakt: van de fusie tussen Woningstichting Amerongen met de Rhenense Woningstichting tot aan de meest recente mijlpaal: alle 2700 woningen als 3D-model in Vabi Vastgoeddata. Als het gaat om het beheren van vastgoeddata weet Gert-Jan Wennink om wat voor prestatie dat gaat. “Ze komen vanuit de hele regio om te zien hoe we het hier geregeld hebben.”

In een uur tijd verteld Gert-Jan Wennink met groot enthousiasme over het gezamenlijke project met Vabi en wat dat betekent voor vastgoedmanagement van Rhenam Wonen.

Wat was voor Rhenam Wonen de aanleiding om met vastgoeddata aan de slag te gaan?“

Rhenense Woningstichting en Woonstichting Amerongen zijn gefuseerd in 2015 en in de cartotheek van Amerongen ontbraken er plattegronden. Om onze gezamenlijke cartotheek weer volledig te krijgen, hebben we eerst de missende plattegronden laten tekenen. Toen hadden we al wel het idee: ‘3D, dat wordt de toekomst.’”

“We maakten al gebruik van Vabi Assets Energie voor onze energielabels. We wilden nu ook gaan werken met Vabi Vastgoeddata. Het uiteindelijke streven is om de data vanuit 3D digital twins te gebruiken voor onze MJOB en onze huidige cartotheek volledig te managen vanuit Vabi Vastgoeddata.”

Je hebt een duidelijk idee van wat je wil met vastgoeddata.

“Ja, we wisten wat we wilden. We hebben ook een aantal partijen gesproken en die zeiden: ‘kijk, dit hebben we’. We hebben het omgedraaid: ‘dit willen we, kunnen jullie dit maken en willen jullie samenwerken om dit voor elkaar te krijgen?’ Het doel is om de verschillende systemen die we gebruiken met elkaar te laten spreken, bijvoorbeeld dat je de hoeveelheden uit de 3D-modellen synchroniseert met je begroting.”

Wat zijn voor jou de belangrijkste aandachtspunten bij het op orde krijgen van vastgoeddata?

“Dat de data waar we mee werken valide en accuraat is; dat de systemen die we als organisatie gebruiken met elkaar kunnen spreken. Iedere afdeling maakt gebruik van eigen lijstjes en door te werken vanuit één systeem ben je daar dadelijk vanaf. Je hoeft zelf niet meer alles na te zoeken en kunt dus veel efficiënter werken.”

Hoe hebben 3D modellen hierbij geholpen?

Gert-Jan wijst naar een papieren vastgoedkaart die in de hoek staat. “Kijk, hier hebben we ons vastgoedbezit op staan. Iedere keer als er iets veranderde in ons beheer moesten we onze vastgoedkaart via een extern bureau laten updaten. Dat betekent dat je bestanden verzamelt, aanlevert en alles afstemt met het tekenbureau. Tegen de tijd dat we onze vastgoedkaart terugkregen was de actuele situatie alweer anders. Daar zijn we dadelijk ook vanaf. In Vabi Vastgoeddata beschikken we altijd over de huidige stand van zaken; en hebben we ons vastgoed dus altijd goed in beeld.”

Je maakt een enthousiaste indruk. Kun je iets vertellen over wat Rhenam Wonen hier als organisatie van heeft geleerd?

“Ik ben heel enthousiast en dat is omdat we nu steeds beter in control zijn, dat we beter verbanden kunnen zien. Maar ook kunnen we nu veel makkelijker beleid op ons vastgoed maken. Volgend jaar gaan we de verschillende afdelingen en de mensen in het veld onze data verder verfijnen en verrijken.”

Je zegt dat je op deze manier makkelijker beleid op jullie vastgoeddata kunt maken. Rhenam Wonen heeft een duidelijke maatschappelijke doelstelling. Helpt Vabi Vastgoeddata ook om daar op een effectievere manier mee om te gaan?

“Absoluut. Met de juiste gebouwinformatie weet je wat je kunt weggeven om zelf gezond te blijven en weet je wat je kunt doen om je maatschappelijke doelstellingen te behalen. Vergis je niet: er gaan bedrijven over de kop omdat ze niet weten wat ze kunnen investeren. Ook onze maatschappelijke doelstellingen kunnen we straks dus beter managen.”

Welke uitdagingen op het gebied van gebouwinformatie verwacht je in de toekomst?

“De bedoeling is dat we onze data verder verfijnen – met betere data kun je nu eenmaal beter sturen. Het doel is om het asset-management gedeelte zover te krijgen dat we niet langer hoeven te twijfelen aan onze data. Dat de data zo valide is dat je zelf niets meer hoeft na te rekenen, én dat de hele organisatie weet waar je vanuit asset management mee bezig bent. Op deze manier kun je meer tijd besteden aan de dingen waar je mee bezig moet zijn. Voor mij betekent dat bijvoorbeeld dat ik meer tijd zal hebben om bezig te zijn met vastgoedsturing, het MJOB en duurzaamheidsprojecten.”

Je vertelde dat je met enige regelmaat woningcorporaties op bezoek krijgt die meer willen weten over hoe Rhenam haar vastgoeddata beheert. Welke tips geef je mee?

“Iedereen doet hetzelfde ding op een andere manier. Ik verwacht dat de manier waarop wij onze vastgoeddata beheren dadelijk een beproefd model is. Als ik woningcorporaties op bezoek krijg vertel hoe we het nu geregeld hebben; ik laat dan zien hoe het voor ons werkt.”

Wat zijn de reacties?

Gert-Jan lacht. “Ik hoor: ‘jullie hebben de zaken goed voor elkaar’ en ‘zover zijn wij nog niet’. Ze komen vanuit de hele regio om te kijken hoe we het geregeld hebben. Zoals wij ons vastgoed beheren doet nog niemand in Nederland het. Dit is voor ons nu dé manier, de manier zoals je het wil hebben.

Meer informatie

Wil je weten hoe Vabi Vastgoeddata jouw corporatie kan helpen? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende afspraak voor een demonstratie aan. Wij denken graag met je mee.

Ontdek Vabi Vastgoeddata