Vastgoed-manager Huub Ostendorf ziet de oneindige mogelijkheden van vastgoeddata

Klanten delen graag hun ervaringen met jou. Ontdek waarom Vabi gekozen wordt én hoe het gebruikt wordt.

Huub Ostendorf: “Je komt erachter dat de wensdromen die je twintig jaar geleden had nu technisch realiseerbaar zijn”. Velison Wonen, Vabi en Tekenplus hebben zich ingespannen om die wensdromen nu te realiseren: alle woningen van Velison Wonen via de BIM Made Easy Methodiek als 3D-model in Vabi Vastgoeddata. Huub Ostendorf vertelt hoe het zover kwam en wat deze stap betekent voor de toekomst van Velison Wonen.

Wat is voor Velison Wonen de aanleiding geweest om met vastgoeddata aan de slag te gaan?
Oorspronkelijk bestond Velison Wonen uit twee microcorporaties – AWV Eigen Haard en Kennemerhave. Daaruit is in 2014 Velison Wonen ontstaan. In een microcorporatie kent iedereen de huurder, bijna persoonlijk. Als je groter wordt – of fuseert – lukt dat niet meer. Dan moet je informatie anders gaan vastleggen.

Na de fusie is gestart met het op “andere leest schoeien” en  het toekomstbestendig maken van de afdeling Vastgoed. Bij het inrichten van de afdeling begon onder anderen de zoektocht naar centraal beschikbare en snel toegankelijke basisinformatie. Welke woningen zijn er? Hoeveel? Wat zijn de kenmerken? Die gegevens waren er niet, of verspreid over meerdere afdelingen.

Je kunt pas analyses van de portefeuille maken als je beschikt over de basisinformatie. Voor het beheer van die basisinformatie gebruiken we nu ons primaire systeem en sinds een maand Vabi Vastgoeddata. Als je de basisinformatie eenmaal in orde hebt kom je er vanzelf achter dat je meer informatie nodig hebt, bijvoorbeeld om te voldoen aan recente overheidsrichtlijnen ten gevolge van de stelselwijziging.

“Ook kwam ik erachter dat de wensdromen die ik twintig jaar eerder had nu technologisch realiseerbaar zijn.”

BIM made easy

Welke wensdromen waren dat bijvoorbeeld?
Het begon met de BIM-methodiek die al tientallen jaren geleden ontwikkeld is. Toen werd al gezegd: ‘als je dít als 3D in je exploitatie zou kunnen gebruiken, dan zou dat geweldig zijn’. Maar de rekenkracht die daarvoor nodig was hadden wij gewoon niet. Plus had je daar veel BIM-expertise voor nodig en die lag voornamelijk bij architectenbureaus. Nu, met Vabi Vastgoeddata, kan dat dus wel: zelf werken met 3D BIM-modellen. En dat brengt me bij Tekenplus.

Precies; kun je iets vertellen over hoe je bij Tekenplus terecht bent gekomen?
Nou, dat is wel een aardig verhaal, en voor mij was dat ook een verrassing. We waren aan het verkennen hoe we aan oppervlaktes c.q. plattegronden van ons bezit konden komen conform de NEN2580. Via Ortec Finance en Vabi waren we al aan de slag gegaan met het vaststellen van onze balanswaarden, die onder andere gebaseerd is op die oppervlaktes. Door Vabi ben ik bij Tekenplus terecht gekomen. Tekenplus kon een 3D BIM-model via de BIM Made Easy methodiek maken en uit dat model eenvoudig een NEN2580 plattegrond en daarmee gecertificeerde oppervlaktes genereren.

Ook zijn we toen op een Vabi-dag (de corporatiedag) geweest. Je krijgt een demo en ziet zo’n 3D-model. Ik was best onder de indruk. Dat we nu alles in 3D hebben is dus een beetje toeval – het is een samenloop van omstandigheden geweest.

Hoe zijn jullie de samenwerking tussen Velison, Vabi en Tekenplus toen begonnen?
Op het moment dat Tekenplus is begonnen met het modelleren hebben we een medewerkster aangetrokken die ervaring heeft met vastgoeddata – voor ons is ze van onschatbare waarde. Weet je zeker dat je bronmateriaal goed is? Welke tekeningen zijn leidend? Hoe valideer je dat? De software van Vabi is fantastisch, maar ook afhankelijk van de input die je zelf aanlevert.

Vabi BIM made easy

Welke uitdagingen of vraagstukken op het gebied van vastgoeddata verwacht je in de toekomst?
Enkele. Stap één: Alle informatie die je in de praktijk gebruikt online beschikbaar maken, zowel op woning- als portefeuilleniveau. Stap twee: We willen ook aan de slag met SBI [Strategisch Beleidsinstrument] en AM (Asset Management). Dat zijn programma’s die op elkaar aansluiten en informatie kunnen gebruiken uit Vabi Vastgoeddata.

Wat je veel ziet gebeuren is dat er een strategische voorraadbeleid wordt gemaakt, maar dat de link op complexniveau niet wordt gemaakt. De vraag moet zijn: wat betekenen de beslissingen die je op strategisch niveau maakt op complex- en woningniveau? Omdat we als woningcorporatie wat kleiner en wendbaarder zijn beginnen we ook op het laagste niveau – de woning – en dan werken we omhoog.

De mogelijkheden zijn oneindig. Uiteindelijk wil ik naar een klantportal, waarbij de huurder zijn eigen woning in 3D kan zien. Of, nog verder: Ik zet een VR-bril op en loop door mijn woning.

Waarom wil je dat?
Uiteindelijk wil ik zoveel mogelijk informatie aan de klant geven. Het voorkomt vragen, geeft een comfortabel gevoel aan de klant, het geeft gemak voor de aannemers. Dat betekent wel dat je daar nu al je processen op moet inrichten.

In de toekomst zal het werkapparaat van woningcorporaties kleiner zijn, maar wel met een aantal goed toegeruste mensen die je bezit besturen. Alles gaat digitaal, je portefeuille beheer je digitaal. Het is nog allemaal in ontwikkeling, maar wat we nu hebben is alweer een behoorlijke stap voorwaarts. De rest is nog een toekomstverhaal – één waarvan het begin al is gemaakt. Ik ben blij met het resultaat, met de stappen die we hebben gezet. Hier kunnen we echt mee aan de gang.

Welke tips heb je voor andere woningcorporaties die ook hun vastgoeddata op orde willen krijgen?
Begin met je bronmateriaal: Wat heb je eigenlijk? En centraliseer dat. Zeker bij de grotere woningcorporatie ligt informatie vaak erg verspreid over afdelingen. Controleer van wanneer je bronmateriaal is, maar ook wat er in de tussentijd is gebeurd.

Tweede tip: Zorg dat je iemand hebt die een goede gesprekspartner is voor Tekenplus. Er komt meer bij kijken dan je denkt. En houd er rekening mee dat je na de oplevering van de BIM-modellen je deze ook moet bijhouden en op een andere manier je gewend bent. Het verzamelen van data is slechts een momentopname. Als je dát hebt gedaan, begint het pas.

 

Meer informatie

Wil je weten hoe BIM made Easy en Vabi Vastgoeddata jouw corporatie kunnen helpen? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende afspraak voor een demonstratie aan. Wij denken graag met je mee.

 

Ontdek Vabi Vastgoeddata