Klaar voor de toekomst van vastgoeddata: in gesprek met Richard Hoedjes, coördinator vastgoed bij Woonstichting Langedijk

Klanten delen graag hun ervaringen met jou. Ontdek waarom Vabi gekozen wordt én hoe het gebruikt wordt.

Woonstichting Langedijk is de grootste sociale verhuurder in de gemeente Langedijk en beheert ruim vijftienhonderd betaalbare huurwoningen. Vanaf 2018 hebben Richard Hoedjes, coördinator vastgoed bij Woonstichting Langedijk, en Vabi intensief samengewerkt om alle vastgoeddata op orde te krijgen. Op het moment dat we Richard spreken is de oplevering van alle woningen als 3D-model in Vabi Vastgoeddata bijna gereed.

Wat was voor Woonstichting Langedijk de aanleiding om met vastgoeddata aan de slag te gaan?

Twee jaar geleden ben ik met een collega naar een Seminar van Invent geweest, in Emmen – Invent is een energiepartner van Vabi die energielabels vaststelt. Op dat Seminar hield Vabi ook een presentatie over 3D-modellen en de datakoppeling vanuit Vabi Assets Energie. We stootten elkaar aan: ‘Dat zou iets voor ons zijn.’ We hadden zelf al een actuele en complete cartotheek, met alle tekeningen en plattegronden in Autocad. Maar we hadden wel de wens om losse data te integreren in deze cartotheek.

Waar kwam die wens om jullie cartotheek te optimaliseren vandaan?

We gebruikten een Windows-structuur met mappen. Waar we tegenaan liepen was dat iedereen op diverse afdelingen bij ons data nodig heeft: GBO’s, aantallen, hoeveelheden, verhuur gegevens, energie labels, noem maar op. Als we een plattegrond nodig hadden moest iemand handmatig een PDF uit de cartotheek halen. De digitale koppeling tussen onze databronnen was niet optimaal; het bleef een zoekplaatje.

Je was op zoek naar een oplossing om je data te kunnen centraliseren?

Precies. We hebben data in verschillende systemen; TOBIAS, ons primaire systeem, Vabi Assets Energie, data vanuit het tekenbureau, losse GBO’s en Excel-lijsten – daar wilden we toch vanaf. Ik denk trouwens dat dit voor veel woningcorporaties nog een grote uitdaging is: zeker weten dat de informatie die je hebt werkelijk klopt.

“Die presentatie in Emmen van Vabi Vastgoeddata was voor ons echt een eyeopener.”

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van Vabi Vastgoeddata?

De toegevoegde waarde van Vabi Vastgoeddata is voor ons niet alleen dat de gebouwinformatie 3D inzichtelijk wordt, maar ook dat de onderliggende data vanuit Vabi Assets Energie hier een-op-een aan gekoppeld zijn. Ook hebben we nu de mogelijkheid om allerlei aanvullende data simpel te koppelen aan de VHE’s en complexen. Op deze manier heb je meteen inzicht in de complexen op woningniveau. Extra gemak is de onderliggende Google-koppelingen met street view-overzicht.

Wat is voor jou en jullie huurders het voordeel van 3D?

Veel mensen kunnen de voorstelling van een huis op basis van een 2D-plattegrond niet maken. Neem bijvoorbeeld hoe de gevel eruit ziet, hoe het huis georiënteerd is, hoe hoog de ramen zijn. We hebben hier mensen over de vloer gehad die zeiden ‘Ik wilde hier een bed neerzetten, maar ik wist niet dat de ramen tot aan de grond liepen.’ Voor het gevoel van hoe de woning eruit ziet ondersteunt 3D enorm. Ook is de oriëntatie van de woning direct duidelijk, zoals waar de tuin of het terras ligt. Door de diverse ingebouwde tools is er inzicht in de energetische kwaliteit, de plattegronden, de bouwelementen en de gekoppelde data.”

“We merken dat onze klanten het belangrijk vinden om te weten wat ze huren. Voor het managen van de juiste verwachting van de huurder helpt 3D enorm. Maar ook de mensen hier: je krijgt op deze manier veel meer gevoel bij je bezit. Ik liet al wat zien aan de mensen van woningbeheer over hoe je makkelijk informatie over een woning kon opzoeken, die zeiden:

“Hey zeg, dat is mooi – wanneer gaan we er allemaal mee werken?’”

Wat zijn je plannen op het gebied van jullie vastgoeddata?

“Als eerste de koppeling van Vabi Vastgoeddata naar MJOB en het strategisch voorraadbeheer. Dat is eigenlijk al vrij snel – volgend jaar. We hebben een productenboek waarin per complex staat wat het type is, wat de oriëntatie is, hoe de tuin ligt. Dat gaan we dadelijk beheren vanuit Vabi Vastgoeddata.

Dan de Woonlastenmodule van Vabi. We willen niet alleen de huurprijs presenteren, maar ook de te verwachtten woonlasten. De meeste huurders hebben een laag inkomen – voor die doelgroep zijn ook de te verwachten woonlasten heel belangrijk. Je wilt de huur laag houden, maar wat je niet zou willen is deze groep confronteren met een onverwacht hoge energierekening.”

Welke tips heb je voor andere corporaties die hun vastgoeddata op orde willen krijgen?

“De eerste tip is: screen je bronbestanden echt heel erg goed. Ik besef dat dit heel moeilijk is bij grotere corporaties. Maar voordat je aan een project als dit begint moet je goed weten wat de status van je bronbestanden is en of ze actueel en op orde zijn. Dit bepaalt je startpositie.

Mijn tweede tip: Woonstichting Langedijk is een kleine corporatie. Het voordeel daarvan is dat je heel goed weet wat je beheert. Aan de andere kant: Het ontbreekt ons aan tijd om dit project zelf uit te voeren. Het is niet niks; ik had aanvankelijk niet gedacht dat het project zo’n impact zou hebben. Ik weet wel wat we hadden en wat we gaan krijgen – als we echt met onze 3D-modellen aan de slag kunnen, dan hebben we zo’n stap gemaaktWe zijn nu echt ready voor de toekomst.”

 

Meer informatie

Wil je weten hoe Vabi Vastgoeddata jouw corporatie kan helpen? Neem dan contact met ons op of vraag een vrijblijvende afspraak voor een demonstratie aan. Wij denken graag met je mee.

 

Ontdek Vabi Vastgoeddata