Download hier de Bètaversie van EPA NTA 8800

Bekijk de nieuwste versie van Vabi EPA NTA 8800

Vanaf 1 januari 2021 gaat de nieuwe methodiek, de NTA 8800 in. Hier vind je de bètaversie van de EPA NTA 8800 software. Je kunt gratis en vrijblijvend kennismaken met deze software. (je kunt hier nog niet mee registreren). In de loop van vandaag zal de nieuwste EPA 8.0.0 beschikbaar worden gesteld. We informeren alle klanten per mail wanneer deze klaarstaat.

Nieuw in versie 0.8800.5

Conversies van oude bestanden worden vanaf nu ondersteund. Bestanden, die met eerdere versies van de software (de bètaversie NTA 8800, EPA of Vabi Assets Energie) zijn gemaakt, kun je omzetten naar de nieuwe software. Voor aangenomen data worden notities opgeslagen, zodat je achteraf weet waar je extra aandacht aan moet besteden. Je krijgt vanaf nu dus een betrouwbaar beeld van de labelverschuivingen van één of meerdere woningen.

In deze versie zijn veel extra validatietesten uitgevoerd, samen met de andere NTA 8800 softwareleveranciers. Resultaten hiervan zijn met elkaar vergeleken en waar nodig aangepast.

Daarnaast hebben we naar jullie feedback geluisterd door veel nieuwe gebruiksvriendelijke functionaliteiten toe te voegen en gemelde fouten op te lossen.

Belangrijke wijzigingen in deze versie:

 • Conversies van EPA-W bestanden wordt ondersteund;
 • Constructies en geometrie zijn herontwikkeld, waarbij bijvoorbeeld gevels default een hellingshoek van 90° hebben;
 • Betrouwbaarheid en stabiliteit is verbeterd op basis van klantenfeedback.

Bekijk alle wijzigingen in de releasenotes.

Met de bètaversie kun je:

 • De invloed van de conversie van het Nader Voorschrift naar de NTA8800 bekijken.
 • Toetsen of een nieuwbouwproject voldoet aan de BENG-eisen (de BENG-eisen worden automatisch berekend).
 • Spelen met maatregelen om aan de eisen te voldoen.
 • Het NTA 8800 label voor een woning of gebouw automatisch laten berekenen.
 • Oefenen voor het examen. Deze versie voldoet aan de eisen van het examen en wordt per 1 december a.s. gebruikt bij de examens.

De invloed van de conversie van het Nader Voorschrift naar de NTA 8800 bekijken

Wil je weten of bestaande woningen of gebouwen met de NTA 8800 een ander label krijgen? Vanaf nu kun je kijken welke woningen of gebouwen beter of slechter worden. Je kunt dit zien door de bestaande EPA-W bestanden te importeren in deze versie.

Conversies van oude bestanden worden vanaf nu ondersteund. Je kunt bestanden, die met eerdere versies van de software (de bètaversie NTA 8800, EPA of Vabi Assets Energie) zijn gemaakt, omzetten naar de nieuwe software. Voor aangenomen data worden notities opgeslagen, zodat je achteraf weet waar je extra aandacht aan moet besteden.

Wij zijn erg benieuwd naar jullie bevindingen!. Verbetervoorstellen zijn welkom en kunnen gestuurd worden naar nta8800@vabi.nl. Suggestie die uiterlijk eind november gestuurd worden kunnen nog meegenomen worden.

De conversie van de geometrie van EPA-U bestanden staat later op de Roadmap.

Ook kun je opnames alvast invoeren in deze versie en de opgeslagen bestanden later in de definitieve versie van EPA NTA 8800 en Vabi Assets Energie importeren. Vanaf 1 januari kunnen hiermee registraties (afmeldingen) gedaan worden.

Voldoen aan de BENG-eisen

Vanaf 1 januari 2021 moet een vergunningsaanvraag worden geregistreerd en voldoen aan de nieuwe BENG-eisen. Of dit makkelijk te halen is, hangt af van het project. Je kunt met deze versie snel kijken of jouw nieuwbouwproject voldoet aan de eisen en spelen met maatregelen.

Je kunt gemakkelijk variaties van maatregelen kopiëren en naast elkaar zetten. Het aantal gebouwen/varianten per project is onbeperkt. Ideaal om voor een nieuwbouw- of renovatieproject snel een aantal scenario’s te vergelijken.

Omdat dit een tussenversie is, is deze niet geattesteerd. We zorgen er wel voor dat deze nog steeds voldoet aan de resultaten van de EDR-projecten. Opgeslagen projecten zullen in de geattesteerde versie van december kunnen worden geopend.

De vorige versie, EPA NTA versie 0.8800.3 is gecertificeerde software. Deze versie kun je tot en met 30 juni 2021 gebruiken om BENG-eisen te toetsen. Mocht dus met deze of een nieuwere versie met dezelfde uitgangspunten niet meer de BENG-eisen gehaald worden, dan kan altijd nog versie 0.8800.3 gebruikt worden. Deze kun je hier downloaden.

Examens

De examens worden tot en met 30 november gebaseerd op versie 0.8800.3. Vanaf 1 december tot en met 31 januari 2021 wordt deze versie (0.8800.4) gebruikt voor de examens.

Je kunt twee versies naast elkaar installeren. Installeer de nieuwe versie dan in een aparte map. Service & Support kan je hierbij helpen. Versie 0.8800.3 kun je hier downloaden. Hier kun je ook meteen een aantal voorbeeldprojecten en een voorbeeld software-examen downloaden.

Overige wijzigingen

Constructies en geometrie zijn herontwikkeld, waarbij bijvoorbeeld gevels default een hellingshoek van 90° hebben. Hieronder zie je hoe dit werkt (klik op de afbeelding):

Alle wijzigingen lees je terug in onze releasenotes.

Verdere ontwikkeling

Half november verwachten we de bètaversie van Vabi Assets Energie. Hier kun je dan als woningcorporatie starten met de conversie van je volledige voorraad. De definitieve versie, waarmee je vanaf 1 januari energielabels kunt registreren, verwachten we eind december op te leveren.  Daarna staat de webkoppeling voor kwaliteitsverklaringen met BCRG op de Roadmap. Dit scheelt veel werk, want dan kun je vanuit de software snel en eenvoudig een installatie met bijbehorende kwaliteitsverklaring invoeren. Tot deze klaar is kun je de installatie en kwaliteitsverklaring handmatig in de software invoeren.

Deze ontwikkelingen staan op de Roadmap tot 1 januari 2021:

 • Vabi Assets Energie vernieuwen en aanpassen aan de nieuwe methodiek, inclusief conversie van Nader Voorschrift naar NTA8800;
 • Registreren (afmelden) via e-herkenning;
 • Definitieve attestering van de software;
 • Uitgebreide Excel-rapportages;
 • Geometrie import vanuit Vabi Elements.

Deze ontwikkelingen staan op de Roadmap na 1 januari 2021:

 • BCRG webkoppeling voor automatisch ophalen kwaliteitsverklaringen;
 • Conversie van EPA-U bestanden;
 • Maatwerkadvies;
 • Uitgebreidere rapportages.

Belangrijke informatie over Versie 0.8800.4

Je kunt nog niet alles met deze software; lees hier waar je op moet letten als je de software gaat gebruiken.

Deze versie is kosteloos en vrijblijvend te downloaden op onze website. Je hebt hier nog geen betaalde licentie voor nodig. Uiteindelijk verwachten we voor de kerst de definitieve NTA 8800 versie uit te brengen, waarmee je kunt registreren. Deze versie is dan alleen toegankelijk met je eigen licentiesleutel. Lees hier alle informatie over de licenties en prijzen voor Vabi EPA vanaf 1 januari 2021

De software heeft, net als andere softwarepakketten, een uitgebreid valideringstraject doorlopen om de software te valideren en onderling te vergelijken. Omdat dit een tussenversie is, is deze niet geattesteerd. We zorgen er wel voor dat deze nog steeds voldoet aan de resultaten van de EDR -projecten. Opgeslagen projecten zullen in de geattesteerde versie van december kunnen worden geopend.

Om je te helpen met het wennen aan de software leveren we een aantal voorbeeldproject mee. Hiermee kun je alvast spelen met de software, zonder dat je alles eerst moet invoeren. Download hier de voorbeeldprojecten.

In de software zijn links ingebouwd naar de nieuwe online help. Deze zijn voor het grootste gedeelte gevuld. De komende tijd blijven we de online help aanvullen met de relevante informatie uit de NTA8800, de ISSO publicaties en werking van de software.

Heb je vragen, opmerkingen, of verbeterpunten? Laat het ons dan weten. Dit kan via nta8800@vabi.nl. Wij nemen de feedback mee in de ontwikkeling van de software.

Bekijk de tutorial

Wil je zien hoe de software werkt? Bekijk dan hier een korte rondleiding door de software.

Vragen of opmerkingen?

Laat ze aan ons weten via onderstaand e-mailadres.
Tip: stuur een screenshot van de betreffende pagina mee, dan weten we meteen waar het over gaat.

Verstuur je opmerkingen

Meer weten?

Wil je meer weten over de NTA 8800 of over EPA NTA 8800?