Eric Verhoef beantwoordt 4 vragen over de Twin Portal voor Digital Twins

De belangrijkste drijfveer achter innovaties zijn mensen. Een van die mensen achter onze Digital Twins innovatie is Eric Verhoef. Hij zet alles op alles om het nieuwe Vabi Twin Portal te lanceren. Hij beantwoordt 4 vragen over de Twin Portal die bijna gereleased wordt voor corporaties die starten met Digital Twins.

 

Kun je uitleggen wat de Twin Portal is?

De Twin Portal is de plaats waar Digital Twin producties worden gemanaged. Alle partijen die betrokken zijn kunnen hierop inloggen. De klant, de Vabi Solution Partner én de Production Partner.

Dat moet ik natuurlijk even verder toelichten. De Twin Portal ondersteunt alle communicatie door informatiestromen te automatiseren van bron tot Digital Twins. Je logt in om: brondata te uploaden, bronnen te downloaden voor productie, voortgang bekijken, vragen te stellen of terug te lezen, 3D previews te maken of controles uit te voeren. Het voortgangsdashboard voor corporaties biedt een unieke service ervaring. Doordat het volledige productieproces transparant en herleidbaar is vastgelegd, beschikt de corporatie over bewijslast voor de accountant bij totstandkoming van de marktwaardering.

Kwaliteit is van groot belang, daarom kiezen veel corporaties ook voor de betrouwbaarheid waar Vabi voor staat. Het is een van de belangrijkste uitgangspunten voor het portal, ultieme eindkwaliteit. In het productieproces zijn honderden geautomatiseerde kwaliteitschecks ingebouwd, aangevuld met cross checks. Voor de oplevering wordt een Digital Twin maar liefst door 3 experts bekeken. Binnenkort staan tal van slimme innovaties klaar die onwaarschijnlijkheden als wanden die niet aansluiten onmogelijk maken.

Voor wie is de Twin Portal bedoeld?

Voor alle betrokken partijen bij de realisatie van een Digital Twin. Dat zijn de corporatie die de voortgang van de Digital Twin productie wil zien, die altijd bij zijn bronnen wil (blijven) kunnen en die de accountant mee wil kunnen nemen bij vragen over de kwaliteitsborging van gebruiksoppervlaktes bij marktwaardering nu en in de toekomst. Binnenkort komt daarbij: het aanvragen van mutaties – wanneer je liever niet zelf de Digital Twins aanpast – want dat kan natuurlijk ook zelf. Maar ook de mutatiestromen zijn met de Twin Portal overzichtelijk en eenvoudig te beheren. Het zorgt voor grip, maakt het leuk en verhoogt de reactietijd bij vragen en borgt de eindkwaliteit.

Vabi Solution Partners en Production Partners werken samen in de Twin Portal om deadlines te kunnen bewaken, bronnen voor de corporatie te uploaden, typeren er batches op basis van kennis en ervaring met het bezit, beantwoorden er vragen van de corporatie, doen validaties en kunnen Digital Twins uploaden op exact de juiste plek op de kaart in Vabi Vastgoeddata.

Dus de Twin Portal is belangrijk voor de eindkwaliteit. Hoe zit dat precies?

De Digital Twins brengen een schat aan nieuwe vastgoedinformatie met zich mee die Vabi Vastgoeddata kan ontsluiten voor vastgoedbeslissingen. Het kan bijv. een basis zijn voor je MJOB. Je maakt alleen juist onderbouwde beslissingen op basis van data, als die data ook klopt en je erop kunt vertrouwen. Onze Digital Twins zijn van de hoogste kwaliteit. Dat roepen we vast allemaal, dus hoe zit dat dan vraag je jezelf waarschijnlijk af?

Onze Solution Partners zijn inhoudelijk experts en spelen een sleutelrol. Samen met de corporatie hebben zij veel kennis van het bezit, ook vanuit de EPA. Doordat zij een kwalitatieve aanlevering aan Production partners doen en de kwaliteit na productie valideren heeft de corporatie de beste kwaliteit tegen de scherpste prijs. Het Twin Portal faciliteert en bewaakt dit proces.

Maar we doen nog veel meer voor kwaliteit, zoals honderden ingebouwde kwaliteitscontroles bijvoorbeeld op de NEN2580 gebruiksoppervlaktes en verplichte cross checks door professionals. Kijk bijvoorbeeld eens naar aannames. Vanuit mijn jarenlange ervaring met BIM zie ik elders situaties voorbij zien komen waar ik mijn vraagtekens bij zet.

Stel ik moet een woning maken maar ik heb geen doorsnedes. Dan moeten aannames op basis van hoogtes worden gedaan. Dit mag geen reden zijn om de Digital Twin niet te kunnen maken, want in de beheerfase is nou eenmaal niet altijd alle informatie meer beschikbaar. Het risico voor het doen van een aanname is hier heel laag én dankzij betrouwbare defaults op basis van het bouwjaar kunnen wij vanuit het Bouwbesluit een zeer betrouwbare aanname doen. Uiteraard koppelen we die aannames netjes terug zodat het bekend is.

Wanneer doen we nou GEEN aannames? Bij materialisatie bijvoorbeeld. Een dragende muur aanmerken als niet dragend kan namelijk ernstige gevolgen hebben. Onze Digital Twins zijn speciaal ontwikkeld voor de beheerfase en erop voorbereid dat informatie soms ontbreekt. Het zit digitalisatie niet in de weg. In Vabi Vastgoeddata, het gebouw informatie management platform, filter je na oplevering heel eenvoudig ontbrekende velden en je vult direct aan wanneer je de informatie wel hebt. Daarvoor hoef je niet opnieuw te tekenen, geen Digital Twins voor aan te laten passen of onderhoudsabonnementen af te nemen. Dat heb je in eigen beheer. Wel zo makkelijk.

Wat vind jij persoonlijk het allergaafst aan de Twin Portal?

Dat we een portal hebben gemaakt waarmee je het hele gebouwdigitalisatieproces kan managen en volgen. Heel blij wordt ik van de 3D previews. De corporatiemedewerker ziet gedurende de productie al wat er allemaal gebeurt en snel beschikbaar komt. Maar persoonlijk vind ik het allergaafst “adress assign*” en “locate to map”. Dit zijn slimme innovaties die de klant niet ziet, maar die cruciaal zijn om te komen tot perfecte Digital Twins. Ja er schiet me nog veel meer te binnen. Je kunt alle stadia volgen. Het is gewoon echt zo knap wat wij aan het doen zijn. Van iedereen, zelfs Microsoft in Amerika, horen we hoe gaaf het is wat wij aan het doen zijn voor de digitalisatie van vastgoed. Dat we dit zelfs kunnen voor de hele wereld dat is misschien wel het allermooiste.

this slowpoke moves
 

Gerelateerde artikelen

02 juni 2020
Digital Twins met behulp van laseropnames

Steeds meer corporaties kiezen voor vastgoedbeheer met Digital Twins. Sinds begin dit jaar realiseerde Vabi die al vanaf plattegronden. Maar wat als de plattegrond...

08 juni 2020
Antwoord op de vragen uit de live demonstratie van Vabi Vastgoeddata

Meer dan 200 corporatiemedewerkers zaten 28 mei klaar voor de online demonstratie van Vabi Vastgoeddata. Ze zagen hoe onze informatiemanagement oplossing corporaties kan helpen...

27 februari 2020
In vier stappen je vastgoeddata op orde

Data en digitalisering zijn hot items in de corporatiesector. Alle neuzen staan dezelfde kant op om één ding heel goed te willen doen; vastgoeddata...