Geen Vereenvoudigd Energielabel (VEL) meer per 1 januari 2021

Delft, 12 juli 2019  -Recent heeft Minister Ollongren in een brief de kamer geïnformeerd over haar plan om het Vereenvoudigd Energielabel (VEL) uit te faseren. In dit artikel lees je hoe de situatie nu is, hoe deze gaat worden en wat dit betekent voor de markt.

De huidige situatie

Er zijn twee methoden voor het bepalen van een energielabel voor een woning. Voor huurwoningen worden energielabels bepaald op basis van de Energie-Index. Deze is gebaseerd op ongeveer 150 kenmerken van een woning die geïnspecteerd worden door een gediplomeerd inspecteur. Voor koopwoningen wordt het energielabel bepaald via de website www.energielabelvoorwoningen.nl . Hier geven woningeigenaren zelf de belangrijkste 10 kenmerken op, deze worden door een erkend deskundige op afstand gekeurd. Deze methode heet het Vereenvoudigd Energielabel (VEL).

Er zijn twee redenen waarom de minister het VEL wil afschaffen. De eerste reden is dat er kritiek is over de mate van nauwkeurigheid van het VEL. Wat is de waarde van het label als er niet eens iemand voor langs hoeft te komen? De tweede reden is dat vanaf januari 2021 het energielabel bepaald wordt op basis van de BENG-2, waarbij de geometrie meer invloed heeft op het resultaat.

De nieuwe situatie

Er is onderzoek gedaan naar geschikte alternatieven voor het VEL zonder een opname door een expert, maar deze blijken er vooralsnog niet te zijn. Vandaar dat de minister in de brief aangeeft het VEL uit te willen faseren en alle nieuwe energielabels vanaf 1 januari 2021 via de uitgebreide systematiek te bepalen. Huidige labels blijven 10 jaar geldig, waardoor de aanpassing alleen van toepassing is voor huizen die verkocht worden zonder dat er een geldig label is.

Doordat de expert op locatie moet komen, is de verwachting dat de verkoper meer kosten moet maken. Het huidige label koste minder dan enkele tientjes, straks zal dit volgens het Vereniging Eigen Huis naar verwachting ongeveer 200 euro zijn. Vereniging eigen huis heeft zich uitgesproken tegen het voorstel van de minister.

Saillant detail is dat deze maand is ingegaan dat verkopers zonder energielabel een onvoorwaardelijke boete moeten betalen. Het gaat om 170 euro voor particulieren en 340 euro voor organisaties. Dit was 405 euro voor iedereen.

In 2018 zijn er 218.000 woningen verkocht[1]. De wijziging zorgt ervoor dat er meer energielabels opgesteld moeten worden door middel van een bezoek door een gediplomeerd expert. Vabi is druk bezig met het implementeren van de NTA 8800 in de software. Hierbij nemen we diverse innovaties mee die het werk van deze adviseurs zo makkelijk mogelijk kunnen maken.

Meer weten? Houd deze webpagina in de gaten, of meld je aan voor de NTA 8800 alerts.

[1] Bron: CBS/kadaster

Gerelateerde artikelen

30 april 2020
NTA 8800 cursus en certificering

Op 1 januari 2021 gaat de NTA 8800 in. Voor jou als adviseur en voor je bedrijf heeft dit gevolgen. Het stelsel van certificeren...

29 juni 2020
Nieuw voorstel voor labelklassenindeling

In maart jl. heeft een nieuwe inijkingsstudie voor de energielabels plaatsgevonden. Het doel van de inijkingsstudie is te kijken hoe de nieuwe energielabels volgens...

10 januari 2020
Invoering NTA 8800 uitgesteld naar 1 januari 2021

De invoering van de nieuwe methodiek voor het bepalen van de energieprestatie van gebouwen, de NTA 8800, is met een half jaar uitgesteld. Dat...